OES-klubben havde indbudt til hyrdedag 23. og 24. juli. Man kunne få testet sin hunds hyrdeinstinkt på en gård mellem Frederikssund og Slangerup.
Vi havde meldt Misty til om lørdagen, hvor også Winnie var med Alfa og hvalpen Whisky på 7 mdr. Resten af de 12 deltagende hunde var Shetland Sheepdogs og Welsh Corgy.
Instruktør var Collin Seaburne, der med sine to Border Collies hele tiden havde fuldt styr på fåreflokken.
Dagen begyndte med et foredrag om de forskellige hyrdehunderacers forskellige måder at hyrde på og forskellene i at blive 'tændt' på fårene.
Derefter gik det ud i marken - ud til fårene. Mens alle vores hunde stod foran hegnet, førte Collin ved hjælp af sine egne hunde fåreflokken helt tæt forbi. De fleste hunde gøede vildt. Men var det bare fordi nabohunden gøede, fordi Collins hunde gik forbi, eller var det på grund af fårene? Dagen gav svaret.
En lille flok får blev gennet ind i en fangefold, og hundene blev så en ad gangen lukket hen til folden. Nogle af hundene løb straks rundt om folden og fandt 'balancepunkterne' - som er der hvor fåreflokken mellem hund og hyrde/hundeejer. Andre holdt sig trygt bagved deres førers ryg.
Næste trin var, at ejeren gik ind til fårene i folden og flyttede rundt på dem, mens Collin iagttog hundens reaktion, mens hunden var uden for.
Til slut blev hunden så lukket ind til fårene i den lille fold. Nogle hunde søgte straks tryghed bag deres ejer, mens andre hurtigt var 'tændt på' fårene og løb rundt for at samle dem.
Alle hundene prøvede fangefolden tre gange, og det var tydeligt, at de blev mere og mere tændt på fårene for hver gang, de kom ind.
Dagen sluttede med, at fårene blev lukket ud af folden og udpå marken. En ad gangen fik vores hunde så lov til at prøve deres evner som hyrdehund på en flok fritgående får.
Alfa, som var den af de tre OESer, der i længst tid søgte tryghed bag Winnie, glemte alt om det og løb frem og gjorde gode forsøg på at samle flokken.
Misty havde allerede i fangefolden vist hyrdeinstinkt, så da hun blev sluppet fri med flokken, gik den vilde jagt rundt på marken i et forsøg på at få fåreflokken samlet.
Hele tiden var Collin og hans hunde i nærheden, så det ikke blev for vildt eller på anden måde gik ud over fårene.
Misty nød det - og tænk hun blev for første gang rost for at gø!
Syv måneder gamle Whisky har får hjemme, hvor han bor, så han er vant til dem - hvad man kan læse om i OES Bladet. Selvom meget af hans adfærd var at betragte som leg, viste han gode evner for at kunne blive hyrdehund i fremtiden.
Det var en rigtig dejlig og lærerig dag, som viste, at OESer har bevaret deres hyrdeinstinkt.
Mens Misty og Birte hyrdede får, sørgede Jørgen for at sende Keegan (fra K-kuldet) pænt hjem med sin familie i Brande. Familen havde været en uge i sommerhus. En uge der var booket inden beslutningen om at få en OES-hvalp blev truffet. Så Keegan kom i feriepleje hos os. Det nød både vi og Maise. Der blev leget, gået og kørt ture, lavet ballade og set på karuseller på Bakken under opholdet.
Misty lurer lidt på fåreflokken i fangefolden.
Hun er hurtigt tændt ved mødet med fårene.
Udenfor skal hun holde sammen på dyrene.
De får der stikker af, skal hentes hjem til flokken.
Misty har travlt med at samle de mange dyr, og hun gør ivrigt og voldsomt koncentreret af sin opgave.
Winnie med Alfa. Alfa er først lidt forsigtig, men da hun slippes fri tændes hendes hyrdeinstinkt.
(T.v.) Whisky er vant til får hjemmefra. Han er syv måneder og synes bare det er skægt. Men han har anlæg for hyrdning.
Tilbage
Nyhedssiden
Kennel BlueBerry forsiden