Iris, Fnuggi, Molly og Tumle havde et forrygende gensyn 30. november. Der var OES juleudstilling i Køge, og derfor var Tumle og Beate ovre på besøg. Vi syntes, det kunne være skægt at samle nogle af de øvrige hunde fra I-kuldet til en gåtur.
Fnuggi skulle alligevel til lydighedstræning i Albertslund. Her skulle Molly også have været med, men hun var kommet i løbetid, så hun måtte pænt melde fra. Men vi benyttede os af de gode områder omkring træningspladsen til at lufte rødderne. Iris og familie var kommet fra Herlev for at gå med. De fik sig noget af et gensyn. Det er ikke så længe siden, Molly og Fnuggi har set hinanden, så de kastede sig hjemmevant over hinanden. Men Tumle har ikke set de to andre i lang tid, så der var lige lidt brummen og vælten rundt i græsset. Sidst kom Iris, der var lidt paf over at blive mødt af tre fremadstormende hunde. Men hun genkendte dem hurtigt, og efter et par minutter, hvor de lige skulle genfinde rangordenen fra deres gamle flok, var alt skøn harmoni. De løb rundt på den dyngvåde græsplæne og blev godt mudrede. Men de havde det herligt.
Aftenen blev brugt til at børste og vaske Tumle, så hun var hvid og ren, da hun søndag mødte op til klubbens juleudstilling.Da Birte skulle hjælpe til ved det store præmiebord,var det dejligt, at Sessa, Henriette, Henriettes mor og Salvator trådte til med hjælp til opbørstning. Tak for det. Dommer Ole Staunskjær fandt Tumle for hvalpet og gav hende et blåt bånd. Men hun var jo også kun 9 mdr. og 3 dage, og ligesom sin mor, Moonie, sent udviklet.
Lever-shunt hos Samson
Samson fra I-kuldet bor jo også her på Sjælland. I har ikke hørt om ham længe. Hans familie har også haft travlt med så mange ting.
Nok så væsentligt er det at
fortælle, at han har fået konstateret en leverlidelse, der kaldes lever-shunt. På Landbohøjskolen er han blevet grundigt undersøgt og scannet. Diagnosen var klar: Samsons lever har en deffekt, der kaldes 'Porta-cava-shunt'. Det er en misdannelse i blodkarene omkring leveren, der bevirker at en større eller mindre del af blodet ledes uden om leveren og urenset kommer tilbage i kredsløbet, hvor de giftige stoffer så påvirker nervesystemet.
Lever-shunt kan opereres hos nogle hunderacer. Men hos store hunderacer er det så kompliceret, at man ikke anbefaler operation. I stedet sætter dyrlægen hunden på diætkost og næsten ren vegetarmad samt vitamintilskud. Desværre gives der ingen garantier for, hvor længe en hund kan leve med denne meget sjældne form for lidelse. Der er flere eksempler på hunde, som har levet et normalt, langt hundeliv. Mens andre eksempler er knap så positive. Vi håber det bedste. Samson har fået det mærkbart bedre, lige så snart hans familie gik over til at fodre uden kød. I betragtning af, at lidelsen først er opstået på et ret sent tidspunkt, er der gode chancer for, at hans organisme ikke har taget alvorlig skade.
Vi har besøgt Samson for nylig, og han er blevet en rigtig frækkert med et dejligt temperament. En flot hanhund, der kender sit værd og elsker sin familie. Vi håber snart at kunne få taget nogle billeder af ham.

Det har alligevel været en barsk tid for Samsons familie, som i starten ikke vidste, om de fik lov at beholde Samson.
For os har det betydet, at vi har måttet revurdere vores OES-opdræt og tage de linier, vi bruger, op til overvejelse.
Ingen dyrlæge kan med sikkerhed sige, om lever-shunt er en arvelig lidelse. Men vi har haft et tilfælde af det i G-kuldet - Meggies kuld (Meggie er mor til Moonie). Så vi kan ikke udelukke, at der ligger en arvelig faktor bag. Under alle omstændigheder har vi besluttet, at I-kuldet bliver Moonies sidste. Hun skal ikke bruges i avl mere. En trist beslutning, fordi vi synes, der er kommet nogle rigtig dejlige hvalpe efter Moonie. Men sundheden må altid veje tungest, når man avler hunde.

Hvis I vil læse mere om lever-shunt, er der flere muligheder på nettet. Søg f.eks. på Google under ''liver-shunt''.

Tilbage
Nyhedssiden
Kennel BlueBerry forsiden